Tol en vignetten in 2016

Hoe hoog is de tol en wat zijn de nieuwe vignetprijzen 2016? Met de zomervakantie voor de deur maken we een rondje. Zwitserland heeft zijn vignet dit jaar goedkoper gemaakt. We zijn echter bang dat dat toch echt de bekende uitzondering is. Een overzicht van de vignetten en tol 2016.

Vignetten 2016

Laten we met het goede nieuws beginnen. Het vignet in Zwitserland kost dit jaar € 38,50 dat was voor 2015 nog € 40 euro. In Tsjechië komt er 0,50 cent bij en is de prijs dit jaar € 57,-. Niet schrikbarend. Ook de prijsverhoging in Oostenrijk valt mee. Het 10 dagen vignet gaat van € 8,70 naar € 8,80, een vignet voor twee maanden gaat van € 25,30 naar € 27,70 en koop je een vignet voor een jaar dan ben je in plaats van € 84,40 nu 85,70 kwijt (voor voertuigen tot aan 3500 kilo). In Slovenië betaal je voor een jaarvignet voor de klasse 2A € 110,- en voor een maandvignet € 30,-.

In Slowakije vervangt het zogenaamde e-ticket, waarbij het kenteken geregestreerd wordt de sticker. Weegt je voertuig samen met je aanhanger meer dan 3500 kilo is er een tweede e-ticket nodig. Het elektronische vignet kost voor een jaar 50 euro, voor 30 dagen 14 euro en voor 10 dagen 10 euro. Heb je een tweede ticket nodig ben je hetzelfde bedrag nog eens kwijt. Het e-ticket is verkrijgbaar bij de grensovergangen en bij een aantal tankstations. Het is ook online verkrijgbaar via www.eznamka.sk.

Ook Hongarije kent een e-ticket. Er zijn drie tariefklassen: D1: alles onder de 3500 kilo. D2: personenauto’s met meer dan 7 zitplaatsen en campers tot 3500 kilo. Alles wat zwaarder is dan 3500 kilo valt in klasse B2. Voor gewicht en het aantal zitplaatsen gaat men uit van de gegevens op het kentekenbewijs. Je dient vooraf te betalen, dus voordat je de snelweg op gaat. Dit kan bij tankstations. Je krijgt een bonnetje als betaalbewijs. Dat is je e-ticket. De e-vignetten zijn ook vooraf via internet of via een telefoon-app te bestellen: zie hiervoor www.autopalyamatrica.hu en www.virpay.hu.

Bulgarije kent nog een vignet dat je achter je voorruit moet plakken. Een jaarvignet kost € 34,- en is geldig van 1-1 tot 31-1, dus 13 maanden.
Een maandvignet kost € 13,- en is geldig tot dezelfde dag in de volgende maand. Een weekvignet kost € 5,- en is 7 aaneengesloten dagen geldig. Te krijgen bij alle grensposten, postkantoren en tankstations. Ook online te koop via www.vinetka.com/store.

Vignetten en tol 2016

In Griekenland ligt de tol per traject voor een camper of auto met caravan tussen de € 2,50 en € 40,20. Kijk voor de precieze en actuele bedragen op de onderaan genoemde site van de ANWB.

Ben je in Noorwegen en duurt je bezoek korter dan twee maanden? Dan kun je overal gewoon doorrijden en valt de rekening vanzelf thuis in de bus. Dat zal na zo’n vier tot zes maanden zijn. Blijf je langer dan twee maanden, maakt dan gebruik van het automatisch betaalsysteem Visitor’s Payment. Hiervoor kunnen creditcard en het kenteken van het voertuig aangemeld worden op www.autopass.no. Doe dit bij voorkeur voordat de reis begint.

De wegen in Zweden zijn op de Sontbrug en de binnensteden van Stockholm en Göteborg na tolvrij. Tol betalen kan met je creditcard.

Een aantal vignetten zijn via de ANWB online te bestellen, evenals de milieusticker voor Duitsland. Kijk voor meer informatie op: www.webwinkel.anwb.nl

Wil je per land de actuele toltarieven opzoeken, kijk dan op het Europese toloverzicht van de ANWB.

Vignet

Tol 2016

Frankrijk kent de tariefklasse 1 tot en met 5. Afhankelijk van de afmetingen van je voertuig val je in één van onderstaande klassen:

Klasse 1
Auto’s, busjes, campers of bestelwagens zonder en met aanhanger waarbij het hoogste punt van het voertuig of de combinatie maximaal 2 meter mag bedragen, gemeten vanaf de grond (antenne, skibox, dakkoffer of imperiaal met fietsen, surfplanken of boot niet meegerekend).
Klasse 2
Auto’s, busjes, campers of bestelwagens zonder en met aanhanger waarbij het hoogste punt van het voertuig of de combinatie meer dan 2 meter, maar maximaal 3 meter mag bedragen, gemeten vanaf de grond (antenne, skibox, dakkoffer of imperiaal met fietsen, surfplanken of boot niet meegerekend).
Klasse 3
Campers, bussen en bedrijfsvoertuigen op 2 assen met een hoogte van meer dan 3 meter, of een maximaal toegestaan gezamenlijk gewicht (te vinden op het kenteken) van meer dan 3500 kg.
Klasse 4
Voertuigen of voertuigcombinaties op 3 assen of meer, met een hoogte van meer dan 3 meter, of een maximaal toegestaan gezamenlijk gewicht (te vinden op het kenteken) van meer dan 3500 kg.
Voor de tarieven: www.autoroutes.fr.
Klasse 5
Motoren en trikes (ook met zijspan of aanhangertje).

Bijna alles snelwegen in Frankrijk zijn tolwegen.Wil je weten hoeveel tol je moet betalen in Frankrijk, ga dan naar de website Autoroutes.fr. Je vult je thuisadres in en je bestemming. Vervolgens krijg je een voorgestelde route en het bedrag aan tol dat je moet betalen te zien. Het kan handig zijn om te kiezen voor elektronisch betalen met de tolbadge.

Om het niet te gemakkelijk te maken hebben ze in Italië vier verschillende tariefklassen. Ook in dit land zijn bijna alle autowegen tolwegen. De verschillende tariefklassen zijn:

Klasse 1
Motoren en personenauto’s (waarvan de hoogte gemeten vanaf de onderkant van het voorwiel minder bedraagt dan 1,30 m).
Klasse 2
Busjes, campers en personenauto’s (waarvan de hoogte gemeten vanaf de onderkant van het rechtervoorwiel meer bedraagt dan 1,30 m).
Klasse 3
Combinaties met in totaal drie assen (bijvoorbeeld voertuig van klasse 1 of 2 met aanhangwagen of caravan).
Klasse 4
Combinatie met in totaal vier assen (bijvoorbeeld voertuig van klasse 1 of 2 met dubbelassige caravan).

Op de officiële website www.autostrade.it. kun je twee Italiaanse adressen invoeren waarna je de route en de te betalen tol te zien krijgt.

Lazise3-1-525x293

Dat kan nog anders vond Spanje, waar ze drie verschillende tariefklassen hebben:

Klasse 1
Tot klasse 1 behoren de motor, personenauto, bestelwagen en camper met of zonder eenassige caravan of aanhangwagen.
Klasse 2
Tot klasse 2 behoren het busje, bestelwagen of camper met dubbele wielen achter (4 wielen op de achteras). Ook de vrachtwagen, camper en bus met 3 assen valt onder deze klasse.
Klasse 3
Tot klasse 3 behoren voertuigcombinaties met in totaal 4 assen of meer; auto’s, busjes en campers met dubbelassige aanhangwagen.

In Kroatië betaal je eveneens tol. Voor dit land is een prepaid-kaartsysteem te krijgen waarmee je minder lang hoeft te wachten en ook nog eens 20% korting krijgt. Meer informatie hierover kun je vinden op: www.hac.hr.

In Polen kennen ze slechts twee verschillende klassen voor voertuigen onder de 3500 kilo. Er zijn drie tolwegen te weten de A1, A2 en A4. Is je voertuig zwaarder dan 3500 kilo dan zijn er meer tolwegen en kun je alleen elektronisch betalen met de Via-box. Adressen van verdeelpunten kun je vinden op: www.viatoll.pl.

Unknown

 


Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *