banden

Onze banden zijn te zacht

Onze banden zijn te zacht. Veel automobilisten weten niet eens wat de juiste bandenspanning is voor hun buscamper. Dat is slecht. Voor de band en voor je beurs. Het kans zelfs gevaarlijk zijn.

Te zachte banden zijn gevaarlijk

Weet jij hoeveel bar er in je banden hoort te zitten? Of dat je voor de vakantiereis je banden het beste 0,3 bar harder kunt pompen dan in het boekje staat? Dat je altijd je bandenspanning moet meten bij een koude band? Dat er vaak ergens een sticker plakt met daarop de aangeraden bandenspanning voor je voertuig? Als het antwoord ja is, dan ben je goed bezig. Is het antwoord nee, dan zou je er toch eens aandacht aan moeten schenken.

bandenspanning

Want een te lage bandenspanning is ronduit gevaarlijk. Je remweg is langer, je loopt een hoger risico op een klapband en de wegligging van je voertuig is een stuk slechter. En dat is, zwaar beladen onderweg of met je caravan erachter, niet slim. Ga je zo op pad, dan is het aan te raden je banden harder te pompen. Vaak staat in het instructieboekje niet alleen het aantal bar onder normale omstandigheden, ook de bandenspanning bij zware belasting staat er in. De sticker waar het op staat plakt vaak in de deurstijl of aan de binnenkant van je tankklepje. Toch geeft bij een onderzoek van de Bovag 40% van de automobilisten aan daar niet op te letten. Gelukkig geeft 37% aan de spanning wel te controleren en te verhogen voor de vakantiereis.

Elke 2 maanden controleren

Wil je veilig onderweg zijn, dan is het advies om de bandenspanning elke twee maanden te controleren. Kijk dan ook even naar de profieldiepte en eventuele beschadigingen. Naast de hierboven genoemde risico’s slijten te zachte banden sneller en zorgen ze voor meer lawaai en meer luchtverontreiniging. Maar je eigen veiligheid en dat van je inzittenden is belangrijker. Je hebt gewoon meer kans op een ongeluk als je met te zachte banden onderweg bent. Gewoon even doen als je weer bij de pomp staat.


Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *