Kijk eens naar je banden voor je vertrekt

De buscamper staat klaar voor vertrek. We gaan naar daar waar de zon schijnt. Neem vooraf even de tijd om je banden te controleren. Wat je noemt kleine moeite groot plezier.

Banden: leeftijd, spanning, belading

Banden die lang stilstaan verliezen namelijk lucht. De bandenspanning zou weleens te laag kunnen zijn. Gaan ze zo met volle belasting meteen een flink stuk de autoweg op, dan is dat niet goed voor de banden. Niet het rubber maar de lucht in dat rubber dragen namelijk de kilo’s. Controleer daarom de band op zichtbare schade als scheuren of bulten en deuken. Kijk ook even naar de DOT-code op de zijkant van de band. Die geeft de leeftijd van de band aan. De eerste twee cijfers voor de week en de laatste twee cijfers voor het jaar waarin de band gemaakt is. Heb je een zogenaamde tempo-100 sticker, hou er dan rekening mee dat de banden niet ouder mogen zijn dan 6 jaar. Heb je zo’n sticker niet, dan is het advies om uiterlijk na 10 jaar je banden te vernieuwen. Het rubber van de banden is dan simpelweg te hard geworden om zijn werk nog goed te kunnen doen. Vaak zie je dat mensen op de camping hun banden afdekken, ze beschermen tegen direct zonlicht. Dat helpt het verouderingsproces te vertragen.

banden

Spanning te laag, temperatuur te hoog

Naast de leeftijd is de bandenspanning ook van belang. Te lage spanning zorgt ervoor dat de band te warm kan worden. Dat zorgt naast een hoge slijtage voor het risico op een klapband. Dat wil je natuurlijk graag voorkomen. Het op een juiste spanning brengen van je banden voor aanvang van de reis is hiervoor een goede manier. Hoe zwaarder de caravan is beladen, hoe meer een te lage druk een risico vormt. Uitgangspunt: ga nooit over het maximale laadgewicht. Twijfel je, zet je caravan dan eens op een weegbrug. Regelmatig is dat behoorlijk schrikken.

Dan is ook de verdeling van de lading belangrijk. Zware spullen zo laag mogelijk en niet helemaal achterin. Vooral bij campers met een lange overhang kan dat het rijgedrag negatief beïnvloeden door de hevelwerking. Ook de op hun taak berekende speciale camperbanden hebben hun grenzen. Problemen onderweg zijn helaas nooit uit te sluiten. Het controleren van de banden voor de reis is wel een flinke stap in de juiste richting.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *